Tyskland styrkes i kriseramt euroland
Den økonomiske krise i euroland ruller videre trods vedtagelsen af flere lånepakker og redningsplaner. Renten på tyske 10-årige statsobligationer faldt tirsdag til det laveste niveau siden landets genforening for 20 år siden (2,395 pct.). Og onsdag kom renten på 10-årige statsobligationer i Spanien og Italien op på henholdsvis 6,19 pct. og 6,05 pct. Renter over seks pct. betragtes som uholdbar for lande med lav vækst. Så investorerne flygter fra de kriseramte sydeuropæiske lande til den mere trygge tyske økonomi.
”Overflod er vendt til risikoaversion i de finansielle markeder, og dermed er problemerne i det økonomiske monetære samarbejde i EU vendt tilbage med fuld styrke, og den egentlige stresstest af samarbejdet er begyndt”, udtaler Deutsche Banks cheføkonom Thomas Mayer i Morgenavisen Jyllands-Posten i dag. Og det afgørende ord ser ud til at blive tysk:
”I sidste instans handler det om, hvorvidt Tyskland vil have euroen til at overleve i sin nuværende form, eller vil de forandre den? Vil de bibeholde alle de nuværende medlemmer, eller vil de have, at nogen forsvinder og dermed skabe en ny euro grundlagt på hjertet af Europa”, siger Sanjay Joshi, leder af renteafdelingen i formueforvalteren London & Capital i Jyllands-Posten.
”Vi burde meget hurtigere kunne blokere udbetalingerne af subsidier fra de europæiske (læs EU’s, red.) støtteordninger til lande som har større underskud end reglerne tillader”, har den tyske finansminister Wolfgang Schaüble tidligere udtalt i et interview i Frankfurter Allgemeine og er desuden citeret for følgende i nyhedsbrevet People’s News fra Folkebevægelsens irske søsterorganisation Peoples Movement:
”Et land med problemer som modtager hjælp må være villig til at afgive noget at dets suverænitet til EU”.