Krav til EU om vedvarende energi
“Mens politikere har kaldt klimakampen død og sagt, at det har ingen gang på jord, så er det noget helt andet, vi oplever. Der er en bevægelse, som sker uafhængigt af politikerne, men det er på tide, at vi får politikerne med op på omgangshøjde”, siger kommunikationsdirektør Ole M. Daugbjerg fra Danfoss i Information i dag.
Danfoss er en af de 200 europæiske virksomheder, organisationer og politikere, der i dag har sendt EU en opfordring om indførelsen af 100 pct. vedvarenede energi i Europa i 2050. Initiativet til opfordringen er taget af den europæiske brancheorganisationen for vedvarende energi EREC, EU-parlamentariker-netværket Eufores og Greenpeace.
“Danfoss og de andre virksomheder viser med deres støtte til erklæringen i dag stort mod og fremsynethed, og det er en kærkommen udmelding op til det ekstraordinære EU-topmøde 4. februar, hvor Lars Løkke Rasmussen og hans kollegaer skal diskutere, hvordan man bedst kan støtte omlægningen hen imod en effektiv lav-emissionsøkonomi,” siger Jan Søndergård, politisk rådgiver i Greenpeace på organisationens hjemmeside.
Atomkraft eller vedvarende energi?
Spørgsmålet er, hvordan EU skal opnå 100 pct. fossilfri energi i 2050 for at modvirke uheldige globale klimaforandringer – via atomkraft eller vedvarende energi?
EUs klimakommissær, danske Connie Hedegaard, vil sandsynligvis være mere positivt indstillet overfor vedvarende energi end atomkraft. Det har været dansk politik i snart 25 år.
Men EUs energikommissær, tyske Günter Oettinger, vil formentlig have en anden mening.
“Han er kendt for at have atomkraft som mærkesag, og man kan jo se i den seneste energistrategi fra EU, at atomkraft i Europa vil spille en stadig større rolle i Europa frem over, hvilket blandt andre Østrig har været meget kritiske over for. Så jo, det har stor betydning, hvem der sidder som kommissær”, siger Ulrich Bang fra Dansk Energi om Oettinger.
Den fælles appel fra de 200 virksomheder, organisationer og politikere opfordrer bl.a. EU til at “afskaffe alle subsidier til og strukturelle fordele for energiproduktion baseret på fossile brændsler og atomkraft”.
De tre organisationer bag appellen vil formentlig fortsætte med at skaffe flere underskrivere.
Læs mere hos Greenpeace – klik her!