FOAs formand Dennis Kristensen: EU skal ikke blande sig i arbejdsmarkedet
Forbundet FOA, som holder kongres i Odense 17.-19. november, har været meget aktive i protesterne mod regeringens finanslovsforslag. I den forbindelse var FOAs formand Dennis Kristensen i radioprogrammet ”EU i hverdagen”, som laves af Folkevægelsens Jan Vogel. Her forklarer Dennis om baggrunden:
– EU’s konvergenskrav, som vi skal overholde, hvis vi vil lægge os op af EU-politikken ”“ som vi åbenbart ønsker i det her land ”“ betyder, at vi skal lave dramatiske besparelser. Vi skal skaffe 24 milliarder kroner for at komme i overensstemmelse med kravet om, at vi ikke må have mere end tre procent underskud på de offentlige finanser.
– Vi har valgt den måde at håndtere euroen på, som man gør i Euroland. Når værdierne i dette land er raslet ned efter finanskrisen, har man haft valgmuligheden: Enten skærer man voldsomt ned på den offentlige sektor eller også skaber man flere værdier. Regeringen har valgt at komme i overensstemmelse med EU’s krav ved at skære ned i den offentlige sektor.
EU: Skær i lønnen
– Den del af diskussionen der især er gået på Grækenland og nogle af de øvrige sydeuropæiske lande, hvor man direkte er inde og pege på, at det er lønnen der skal sættes ned, den rør i mine øjne ved noget helt fundamentalt for det, der var grundlaget for, at vi tilsluttede os EF i 1972. LO kaldte det ”at knække nødderne selv”. Det at vi ikke skulle have EU ind og blande sig på arbejdsmarkedet. Det er stærkt bekymrende, at EU nu ikke blot stiller krav til, hvad økonomien skal have som slutresultat, men også overfor nogle lande peger på, at et af redskaberne er at kigge på lønningerne, siger han og tilføjer:
– Vi har en arbejdsmarkedsmodel, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der suverænt afgør, hvad der skal være løn- og ansættelsesvilkår. Grundlæggende er den fælles melodi fra både fagbevægelse og arbejdsgivere, at det er os der afgør det. Det skal EU ikke blande sig i.
Nej til almengørelse
Dennis Kristensen mener heller ikke, at den danske arbejdsmarkedsmodel skal ændres med almengørelse af overenskomster.
– Det syntes jeg i den grad er i strid med vores aftalemodel. Jeg kan godt forstå, at byggefagene er stærkt presset. Men i mine øjne ligger løsningen ikke i, at man pantsætter den fri forhandlingsret på Christiansborg. Det vi har brugt 130 år på at opbygge af løn- og ansættelsesvilkår skal ikke med et pennestrøg bringes i fare af Folketinget eller Bruxelles, siger Dennis og tilføjer:
– Vores hovedopgave i fagbevægelsen er at skaffe rettigheder til medlemmerne ”“ ikke at administrere mindstebestemmelser der er fastsat på Christiansborg eller langt væk fra Danmark.