Et flertal af danskerne er imod at erstatte kronen med euro. Det viser en meningsmåling foretaget af Altinget i november med deltagelse af 1034 danskere over 18 år.
55% er imod at Danmark skal indføre euro som den gældende valuta i stedet for kroner, mens 24% er for at indføre euro og 21% svarer ved ikke på spørgsmålet om at skifte valuta. Selv om danskerne generelt er blevet mere positive over for EU, er kun knap hver fjerde tilhænger af at afskaffe euro-forbeholdet, der sammen med forbeholdene på retsområdet, forsvarsområdet og statsborgerskab har eksisteret siden 1992. Forsvarsforbeholdet blev dog afskaffet ved en folkeafstemning i 2022.
Også euroforbeholdet har en danske regering og et flertal af de politiske partier i Folketinget forsøgt at afskaffe ved en folkeafstemning i 2000, men led nederlag. 53,2% af de danske vælgere stemte nej og 46,8% ja til at indgå i eurosamarbejdet og dermed sige farvel til kronen. Stemmeprocenten var på 87,6%, så det var et ganske klart nej fra befolkningen til det politiske flertals ønske om at indføre euro som et led i udviklingen af den politisk-økonomiske union, ØMU´en.
Lige så afvisende over for at skifte fra den nationale valuta til den fælles EU-valuta er danskerne i dag. Meningsmålingen foretaget af Altinget viser, at selv blandt de unge, som ellers ofte er blandt de mest EU-positive, er der et nej til at skrotte kronen – faktisk er flere unge end ældre imod at overgå til euro.
56% af de adspurgte under 35 år siger nej tak til euro og kun 14% ja. Blandt de 35-55-årige siger 59% nej og 23 % ja. Størst ønske om at få euro er der blandt de adspurgte over 55 år, men dog et mindretal. 32% er for euro, mens 51% er imod. Mest i tvivl er de unge, hvor næsten hver tredje ikke ved, om de foretrækker euro frem for kroner, mens det i de øvrige aldersgrupper er knap hver femte.
Mens EU-begejstringen tidligere var stor blandt de borgerlige partier og vælgere, er den i de senere år kølnet, hvilket meningsmålingen også afspejler. To tredjedele af de blå oppositionspartiers vælgere er imod af erstatte kronen med euro, hvilket kun halvdelen af regeringspartiernes vælgere såvel som de røde oppositionspartiers vælgere er.
Op til EU-parlamentsvalget i juni spurgte Altinget spidskandidaterne fra de opstillede danske partier om deres holdning til at indføre euro på bekostning af kronen. Kun regeringspartiet Moderaternes spidskandidat Stine Bosse svarede et fuldtonet ja og mente, at der skulle være en udløbsdato for kroner. Alternativet erklærede sig overvejende enig heri, mens Venstre og Radikale svarede overvejende uenig. Alle øvrige spidskandidater svarede helt uenige. Svarene skal dog nok ses i lyset af, at afskaffelse af euro ikke var et tema i valgkampen, ligesom partierne formodentlig kalkulerede med, at afskaffelse af kronen ikke ville falde i god jord hos mange af vælgerne.
Meningsmålinger har flere gange vist, at danskerne ikke vil af med kronen. En meningsmåling lavet for Jyllands-Posten i 2018 viste, at kun 26% af de adspurgte ønskede at indføre euro, mens 60% ville beholde kronen. Den seneste meningsmåling bekræfter, at flertallet af danskerne fortsat er imod euro som Danmarks valuta.
Artiklen er fra det nye nummer af Folk i Bevægelse, som kan læses her: