Kvindehandel og EU
Socialdemokratiets medlem af EU-parlamentet Britta Thomsen spreder for tiden det synspunkt, at EU er nødvendigt for bekæmpelsen af international kvindehandel ”“ senest 20. maj her i lokalavisen. Men foruden folkelige organisationer er der allerede et samarbejde imod menneskehandel i Europarådet (der tæller 47 lande mod EU’s kun 27; Europarådet er altså mere egnet end EU), Nordisk Råd, Nordisk Ministerråd, det internationale politisamarbejde Interpol, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), samt FN-organerne International Police Task Force og UNODC.
Vi må også se på, hvad der (ofte) er årsag til den fattigdom og undertrykkelse, som ligger bag ’trafficking’ ”“ menneskehandel over landegrænser. Her tillader netop EU-systemet salg af våben til diktaturer samt salg af torturredskaber; EU har toldmure og udbyttende dumpingstøtte til priser på EU-varer solgt til ulande; EU-systemet er ofte ligeglad med EU-firmaers overgreb på tredjelandes mennesker og natur; EU kræver liberalisering (markedsgørelse) af fattige landes tjenesteydelser og produktion; osv.
Meget af dette er en følge af selve traktatgrundlaget for EU. Eksempelvis er EU’s toldunion indskrevet i den sminkede EU-forfatning fra Lissabon, som blandt andet Socialdemokratiet vedtog uden folkeafstemning. Vi anerkender Brittas gode hensigter, men disse fejlkonstruktioner kan hun ikke ændre ved at »sidde med ved bordet i EU«.
Britta hylder et direktivforslag fra EU-kommissionen, men mener at det på ét punkt er for slapt: Forslaget kræver ikke, at sexkunder, der er vidende om, at sexarbejderen er offer menneskehandel, skal kunne straffes ”“ dette er op til hvert enkelt medlemsland. Som Britta påpeger, er mange sexkunder rystende ligeglade med kvindens baggrund, men »mange« er ikke »alle«, og det kan være uhyre svært at bevise, om sexkunden var i god tro. Britta er derfor ude i en juridisk gråzone, som vi er nødt til at debattere.
I Folkebevægelsen mod EU kan vi bevidne, at når man i Norge hører om danske EU-tilhængere, der siger, at vi ikke kan stoppe kvindehandel uden EU, så grines der. Norge, som står uden for den Europæiske Union, gør masser imod kvindehandel, og det virker. Norge har så også forbudt prostitution, hvad der jo er argumenter for og imod, men de har i hvert fald en række redskaber. Genindførelse af grænsekontrollen, sådan som S, DF og EL har foreslået, vil klart udgøre en del af bekæmpelsen.
Dansk politi kan endvidere godt udveksle oplysninger med andre EU-lande, selv om vi har retsundtagelsen. Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg udtalte 24. november 2009 til Politiken, at »det er ikke sådan, at vi pludselig ikke længere kan udveksle oplysninger med andre lande. Vi har nogle gamle konventioner, der stadig kan bruges.« Andet vil da også være vanvid. Er der politikere, som vil have alt ind under EU og holde andre bort fra vital kommunikation med EU-lande (hvad vel næppe sker, da europæisk politi samarbejder udmærket med fx de amerikanske efterretningstjenester, der jo ikke er i EU!) ”“ ja, så er det udtryk for en syg EU-nationalisme. Og vil vi være i sådan en klub?
Sluttelig bygger EU stadigt mere op til at blive en statsagtig supermagt, der overvåger ikke bare forbrydere, men os alle. Skal årsagerne kunne ændres, må EU nedlægges, så befolkningen kan vælge sig politikere, som ”“ demokratisk ”“ kan samarbejde imod menneskehandelen og dens årsager.
Til bekæmpelse af kvindehandel og deslige er der for tiden disse formelle alternativer til EU:
1. Bi- og multilateralt samarbejde (direkte samarbejde mellem selvstændige landes politi mv.), helst med genindførelse af grænsekontrollen som S, DF og EL har sagt; se afsnittet ’Retlige anliggender, frihed og sikkerhed’ et stykke nede – [klik her!
->http://ec.europa.eu/danmark/presse/eu_dagens_aviser/2009/090603_da.htm]
2. Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd; se for eksempel temasiden om menneskehandel – klik her!
3. Europarådets temaside – klik her!
4. OSCE – klik her! eller hos Politiken – klik her!
5. Interpol – klik her! – og denne side om kriminalitet mod børn – klik her – …der er flere relevante sider.
6. FN – klik her!– samt, hvis den stadig findes: International Police Task Force (IPTF, nogle siger IPFT).
Eksempel på IPFT-aktion i sag om kvindehandel i Kvindehandel afsløret i Bosnien: klik her!.
Kan FN-mandat opnås, er der dette – klik her!