fbpx Skip to content

Boganmeldelse: ”EUROPA? Den udeblevne systemkritik”

Lis Jensen
Næstforperson i Folkebevægelsen mod EU
15/05/2024

Lad mig indledningsvist fortælle, at denne korte og letlæselige bog ikke er skrevet af EU-modstandere, MEN af et par kompetente herrer, der gir en grundig indføring i de økonomiske konsekvenser, som den økonomiske monetære union har betydet for EU og for medlemslandene. Og af et makkerpar, der i den grad er kritiske overfor ØMU’en og som stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor ingen i EU systemet vil tage imod eller diskutere kritikken.

En analyse og en holdning, som vi i Folkebevægelsen mod EU må dele. Bogen lægger op til refleksion og diskussion om, hvilke konsekvenser så stor en magtfaktor spiller for medlemslandene. Og bogen sætter osse fokus på, hvor stort et ”gab”, der er mellem EU-eliten og befolkningerne i medlemslandene. Og hvor vi i Folkebevægelsen mod EU, kan være enige i denne analyse, er vi ikke enige om løsningen, men det gør ikke bogen mindre interessant.

Der er osse en beskrivelse af arbejdskraftens og kapitalens frie bevægelighed i EU og ingen tvivl om, at begge dele har enorm betydning for, hvordan befolkningerne i EU landene opfatter EU indgriben i deres hverdag. På side 103, står der bl.a.: ”….Arbejdskraftens frie bevægelighed bliver således alt for let en sovepude for de lande, hvor arbejdsløsheden er høj, lønnen lav og arbejdsvilkårene ringe. Det fører ydermere let til social dumping i de modtagende lande, hvis der ikke er sluseporte, der sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår”.

Jeg vil anbefale Jer at købe og læse bogen, for det er den værd – osse selvom det ikke i den forstand er en bog, der på alle måder, gir os ret, MEN det kan vi jo sagtens klare, mener jeg.

Boganmeldelse: ”EUROPA? Den udeblevne systemkritik” af: Bruno Amoroso og Jesper Jespersen. Forlaget: Politisk revy, 2014.

Den koster 30 kroner i vores webshop her

Back To Top