Ny frihandelsaftale kan koste menneskeliv
EU og Indien er i gang med forhandlingerne om en ny frihandelsaftale. Forhandlingerne forventes afsluttet inden udgangen af 2010. Aftalen indeholder et afsnit om udvidet intellektuel ejendomsret, som vil betyde forbud mod kopi af en lang række produkter, heriblandt medicin. Det vil kunne få fatale følger for millioner af HIV- og Aidsramte i udviklingslande, der i dag er afhængige af billig kopimedicin, som Indien er storproducent af.
Indiens liberale patentlovgivning gør det muligt, at fremstille medicinen til en overkommelig pris, udenom de farmaceutiske giganters monopol. I dag producerer Indien 92 % af al den medicin, som eksporteres til udviklingslandene. Aftalen indebærer, at Indiens mulighed for at producere den billige medicin begrænses markant og det kan ramme millioner af fattige hiv-smittede, der ikke vil være i stand til at betale for den dyre originalmedicin.
Det har fået Læger uden Grænser til at reagere. Organisationen har i et brev til udenrigsminister Lene Espersen, opfordret hende til at forelægge sagen for EU’s handelskommissær Karel de Gucht. I sit svar, støtter Lene Espersen medicinalindustrien, og derfor har organisationen bl.a. henvendt sig til EU-parlamentarikerne.
På den baggrund, har Søren Søndergaard stillet et spørgsmål til kommissionen, om hvordan de vil sikre, at de mange millioner brugere af kopimedicin, stadig vil kunne betale for den livsvigtige medicin, hvis aftalen bliver en realitet.
Sørgsmålet kan læses her , hvor også svaret kan læses, når det kommer.