Danske mediers dækning af Brexit fejler
Af Thorkil Sohn, Medlem af Folkebevægelsen mod EU’s forretningsudvalg
Sagt lidt provokerende, så hviler både DR’s, TV2’s og de trykte mediers dækning af Brexit-processen trygt på det fundament, at Brexit som udgangspunkt er en fejltagelse, hvis ikke ligefrem en katastrofe.
Der har ikke været megen forståelse for det synspunkt, at de fleste briter sætter national selvstændighed og demokrati højt. Der er heller ikke forståelse for, at EU er en trussel mod disse grundlæggende værdier. Det bliver endda mere og mere sandt, efterhånden som EU udvikler sig fra det handelssamarbejde, vi i starten fik at vide, det var, til en sammenslutning, en union, Europas Forenede Stater, eller hvad vi nu skal kalde det. Denne udvikling kan logisk set kun ende med, at nationalstaterne ender som en slags kommuner i EU.
Ovenstående er i bund og grund hovedforklaringen på, at briterne, som jo er et gammelt frihedselskende folk, har set sig nødsaget til at melde sig ud af EU. Det gør de for overhovedet at få lov til at ”være sig selv”. Og det er den vinkel, medierne ikke har dækket tilstrækkeligt, og som har skabt ubalancen.
Det viser sig igen i disse dage, hvor man får det hovedindtryk, at Storbritannien er ”skurken” i de forhandlinger om en endelig aftale, som skal ligge klar snart, hvis vi ikke skal have en såkaldt hård Brexit til nytår.
Medierne forbigår i høj grad især to forhold.
For det første at en ”hård” Brexit faktisk ikke er en betonklods, men en fortsættelse af samarbejdet på WTO-vilkår, der sikrer handel på de allerfleste varer. Og for det andet, at briterne naturligvis ikke kan acceptere krav, som fortsat giver EU stor magt i landets indre anliggender og dermed underminerer den selvstændighed, som er meningen med det hele.
At man truer med at forlade forhandlingerne, er derfor helt nødvendigt. Ingen går da ind i en tøjbutik og proklamerer, at de under ingen omstændigheder forlader stedet, før de har købt en skjorte.