Forskere tvivler på EU som vækstmotor
Analyse af blandt andre professor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet sår tvivl om sammenhæng mellem EU-medlemskab og vækst. Den økonomiske ensretning skal stoppes, mener Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.
I en akademisk undersøgelse fra 2016 fandt tre anerkendte forskere ingen klar sammenhæng mellem EU-medlemskab og landes økonomiske vækst.
Nu har forfatterne opdateret deres studie forud for EU-parlamentsvalget den 26. maj.
Konklusionen er stadig den samme: Det har ikke været muligt, at bevise en sammenhæng mellem et lands medlemskab af EU, og økonomisk vækst.
Professor: Du kan ikke sige, at EU har gjort os rigere
Professor ved institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet Thomas Andersen, som er en af forfatterne til undersøgelsen, siger til dagbladet Arbejderen:
– Vores analyse siger sådan set bare: Hør nu her, det er altså ikke så simpelt bare at gå ud og sige, at EU har gjort os rigere. Det er der ikke noget stærkt belæg for, siger Thomas Andersen
Han har lavet undersøgelsen sammen med professor Pieter Vanhuysse og ph.d. Mikkel Barslund.
Bygger på historiske data
Undersøgelsen er lavet ved at sammenligne historiske data for næsten 200 lande.
Konklusionen bygger på en undersøgelse af hvordan landene i EU har udviklet sig økonomisk, i forhold til sammenlignelige lande udenfor EU.
– Det vi bare stilfærdigt siger, det er, at når vi laver nogle rimelige sammenligninger med lande, som ikke er en del af EU, så har EU ikke vokset hurtigere end lande, der ikke er med i EU. Og det er jo lidt underligt, hvis EU skulle være sådan en vækstmotor, som man hævder, siger Thomas Barnebeck Andersen til Arbejderen.
Ensretning af lande skaber ikke vækst
Forskerne forklarer i undersøgelsen, at EU på papiret kan skabe “lige konkurrencevilkår”, men at der ikke findes nogen standardløsninger, når det gælder vækstpolitik.
– Politikker til at adressere (landespecifikke) begrænsninger (for økonomisk vækst, red.) må skræddersys til lokale forhold, og derfor være en opgave for nationale beslutningstagere, understreger forskerne i deres rapport ifølge Arbejderen.
Den betragtning er spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, enig i.
– Beslutninger skal træffes lokalt i medlemslandene, ikke topstyres fra EU. Den her undersøgelse giver et ret godt eksempel på, hvorfor ensretning ikke udelukkende er den rigtige vej frem, siger Rina Ronja Kari, fra Folkebevægelsen mod EU