EU’s bankmyndighed holder hånden over sig selv
En undersøgelse, der advarer i mod Danske Banks hvidvask af penge, er blevet forsøgt hemmeligholdt af EU’s bankmyndighed. Tid til oprydning, mener Rina Ronja Kari.
På et møde den 16. april, stemte et overvældende flertal af bestyrelsesmedlemmerne i European Banking Authority (EBA), EU’s bankmyndighed, imod at følge en rapport fra EBA’s egen undersøgelseskomite.
Den pågældende rapport påviste ellers klare lovbrud, og advarede kraftigt i mod hvidvask af penge hos blandt andet Danske Bank.
Efterfølgende er rapporten forsøgt hemmeligholdt, men det er alligevel lykkedes dagbladet Information er kommet i besiddelse af en kopi. Og heri kan man altså læse er der i fire tilfælde er fundet klare brud på EU-retten.
Men hvorfor stemte et flertal af bestyrelsesmedlemmerne så imod?
Medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari har et bud.
– Bestyrelsesmedlemmerne i EBA er jo de enkelte landes finanstilsyn og de har alle noget at skjule. Derfor stemmer de den slags kritik ned – de holder hånden under sig selv ved at holde hånden over hinanden, udtaler Rina Ronja Kari.
Både det danske finanstilsyn og det estiske finanstilsyn er medlemmer bestyrelsen af EBA, som er det selvsamme agentur der skal overvåge dem. Det er ifølge lektor i jura ved Syddansk Universitet Niels Skovmand Rasmussen en helt oplagt interessekonflikt.
Tid til oprydning
Komitéen bag undersøgelsen bestod af seks bestyrelsesmedlemmer af EBA samt EBA’s bestyrelsesformand. Man da undersøgelsesrapporten skulle til afstemning i den samlede bestyrelse valgte hele 27 medlemmer at stemme imod og kun én for.
Dermed har mindst fem af komiteens medlemmer, der var med til at udarbejde selve undersøgelsen og efterfølgende fremlægge den for EBA, har stemt imod deres egne konklusioner.
Hvidvask-ekspert, og direktør i Revisorjura.dk, Jakob Dedenroth Bernhoft kalder undersøgelsen for ”grundig” og ”meget klar i sin kritik”, og siger til Information at ”De efterlader ingen tvivl om, at de mener, begge finanstilsyn har brudt EU-loven”
EBA vælger på den måde at se igennem fingre med netop de problemer, som de skulle forestille at løse.
– Det er på tide at få ryddet op. Der er ingen tvivl om, at vi skal have gjort op med det pengegriske system, hvor de samme folk i øvrigt flytter mellem stillinger i de private banker og offentlige tilsyn. For eksempel sad der i en periode en formand for Finanstilsynet, som kom direkte fra en stilling som direktør for Danske Bank. Svingdøren skal lukkes, siger Rina Ronja Kari.