EU holder hånden under Danske Bank
EU-regler sætter en stopper for, at de danske kommuner kan slippe af med Danske Bank.
Det foregår nogenlunde sådan her:
Kunde: ‘Jeg vil gerne opsige min aftale.’
EU: ‘Desværre – du glemte at læse det med småt og slipper aldrig af med banken.’
EU holder således hånden under Danske Bank trods anklager om hvidvask og svindel. Det skyldes EU’s regler om, at offentlige opgaver skal i udbud. Efter de mange skandaler om Danske Bank besluttede blandt andet Københavns kommune, at de gerne vil bruge en anden bank – frem for at blive ved med at hælde penge ned i skandale efter skandale.
Men når en kommune skal vælge bank, skal der oprettes et EU-udbud. Og når der laves et EU-udbud skal kommunen som udgangspunkt vælge det billigste tilbud. Det er dog muligt at opstille forskellige krav til leverandøren. Det betyder, at kommunerne gerne må frasortere tilbud fra virksomheder, der er dømt for hvidvaskning.
Hvilket Danske Bank er.
Men EU-reglerne har en klar undtagelse: Hvis virksomheden går igennem en selv-renselsesproces bagefter, så må man ikke længere udelukke dem.
Ja, det er lige så tosset, som det lyder.
En sådan selv-renselses-proces er noget, som virksomheden selv laver internt. Her skal de etablere tiltag for at begrænse risikoen for, at der sker mere hvidvaskning af penge. Et tiltag kan for eksempel være, at de stopper de ulovlige handlinger, som de hidtil har lavet. Men det kan for eksempel også bestå i at give bedre muligheder for, at medarbejderne kan gå til ledelsen, hvis de mistænker noget ulovligt.
Hvis en virksomhed som Danske Bank, kan dokumentere, at de har gjort sådanne tiltag, så må vi ikke udelukke dem fra fremtidige udbud. Eller lidt mere groft sagt. Hvis virksomheden siger undskyld og ‘nu skal vi nok opføre os ordentligt’, ja, så skal vores folkevalgte politikere i kommunerne lydigt bøje hovederne og fortsætte med at hælde penge ned i bankens lommer.
I en tid med skandaler om hvidvaskning og skattely, ville det ellers være oplagt, at vi tænker os om en ekstra gang, når vi bruger skatteborgernes penge. Skal vi virkelig bruge offentlige penge til at understøtte så suspekte virksomheder?
EUs svar er klart: JA
Det er vist på tide, at vi tager magten tilbage.
(Denne blog har været bragt hos Ekstra Bladet d. 31. jan. 2019)