Erhvervslobby forbereder angreb på klimapolitik
EU’s førende erhvervslobby vil modsætte sig enhver stramning af klimamål for 2030. Det viser et lækket dokument, som afslører den magtfulde lobbys strategi forud for COP24 klimatopmødet i Polen i december måned.
Den største erhvervslobbygruppe i EU vil bruge sin indflydelse på at blokere for målsætningerne om at nedsætte CO2 udledninger inden 2030.
Det fremgår af et lækket dokument, som webmediet Euractiv har fået fat adgang til. Ifølge Euractiv er dokumentet dateret 13. september, og det skulle angiveligt være blevet drøftet på et internt møde 19. september.
Euractiv skriver, at dokumentet viser, hvorledes BusinessEurope lobbyen vil forhindre forsøg på at indføre en mere ambitiøs klimapolitik.
Lobby vil kæmpe imod nedbringelse af CO2-udledning
EU har gennem Paris-aftalen forpligtet sig til at nedbringe drivhusgasserne med 40 procent inden 2030. EU’s klimakommissær Miguel Arias Canete har udtalt, at dette tal “de facto” ville blive hævet til 45 procent. EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker udtrykte i sin State of the Union tale for nylig støtte til denne målsætning.
Imidlertid vil BusinessEurope efter alt at dømme forsøge at stikke en kæp i hjulet for disse planer.
Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, mener, at den aktuelle sag er endnu et eksempel på, at den magtfulde erhvervslobby undergraver demokratiet og det politiske system.
“Det er meget bekymrende, at erhvervslivets lobbyister igen og igen forsøger at påvirke politikker, der vil påvirke millioner af borgeres sundhed og velfærd. I dette tilfælde er BusinessEurope åbenbart parat til at spille hasard med hele klodens fremtid for at kunne sikre profit til deres medlemmer,” siger Rina Ronja Kari.
Desuden er hun også yderst kritisk over for, at EU-systemet er åbent over for denne type påvirkning.
“Der er noget fundamentalt helt forkert med et politisk system, hvor kæmpe firmaer kan købe sig til indflydelse gennem en hær af lobbyister,” siger hun.
Magtfulde lobbyer er demokratisk problem
BusinessEurope er ifølge lobby-vagthunden Croporate Europe Observatory EU’s mest magtfulde lobbygruppe. Den består af 40 nationale erhvervssammenlsutninger, der også har ansat deres egne lobbyister.
Dertil kommer nogle af europæisk erhvervslivs absolutte sværvægtere som Bayer, BMW, BP, ExxonMobil, Google, Microsoft, Pfizer, Shell, Total og Volkswagen. Ifølge CEO bruger BusinnessEurope 4 millioner euro årligt på at påvirke politikker og beslutningsprocesser i EU.
EU-systemet er under konstant påvirkning fra lobbyister og interessegrupper. Ifølge EU-Parlamentets egne tal anslås det, at 82.000 ansatte – svarende til 50.000 fuldtidsstillinger – laver EU-lobbyvirksomhed. Knap 7.000 lobbyister har adgang til EU-Parlamentet. Over 11.000 organisationer er opført i EU’s lobbyregister.
Ifølge Transparency International repræsenterer omkring halvdelen af alle lobbygrupper i EU erhvervslivet.
Rina Ronja Kari påpeger, at der er gode grunde til, at erhvervslivet er så voldsomt repræsenteret i EU’s lobby-korps.
“EU-kommissionen har traditionelt været meget mere lydhør over for lobbyister fra erhvervslivet end over for andre interessegrupper. Så det kan betale sig på bundlinjen at have tusindvis af mennesker ansat. Det udgør et kæmpe demokratisk problem, at industriens magtfulde lobbygrupper kan påvirke lovgivningsarbejdet i EU. Og det er også et stort problem for både miljø og folkesundhed, at de modarbejder nedbringelsen af drivhusgasser,” siger Rina Ronja Kari