Nej til Martin Schultz. Nej tak til Europa Forenede Stater
Formanden for de tyske socialdemokrater, Martin Schulz, har nu meldt rent ud. Han ønsker Europas Forenede Stater senest i 2025 og lande der ikke vil være med, de må melde sig helt ud af EU.
Det er klar tale. Og på mange måder befriende, at han siger det så direkte. Så kender vi rammerne for diskussionen og fremtidsplanerne.
Men nu er han naturligvis “kun” formand for de tyske socialdemokrater. Og ikke Kommissionsformand eller kansler. Derfor er det interessant også at se på, hvad Kommissionen meldte ud dagen før. Her kom de nemlig med en omfattende pakke, der skal give dybere økonomisk harmonisering i EU og den Økonomiske og Monetære Union (ØMU).
På mange måder skridt, der går henimod netop Europas Forenede Stater.
Kommissionen ønsker blandt andet at indføre en EU-økonomi- og finansminister. Finansministeren skal både være næstformand i Kommissionen, formand for Eurogruppen og repræsentere EU i internationale fora, samtidig med at ministeren skal sikre, at medlemslandene gennemføre økonomiske reformer.
Det er altså noget af en magtfuld post.
Kommissionen vil gøre Finanspagten til EU-lov
Derudover vil Kommissionen gøre Finanspagten til EU-lov. Finanspagten er obligatorisk for alle 19 eurolande og lægger stramme regler for de offentllige budgetters underskud.
Konsekvenserne har været tydelige i mange EU-lande, hvor den økonomiske krise kun er blevet værre af, at landene har måtte skære dybt ned på de offentlige udgifter. Hvilket igen har resulteret i flere arbejdsløse og dermed endnu færre indtægter til staten.
Danmark er med i Finanspagten, fordi et flertal i Folketinget frivilligt tiltrådte den i 2012. Men vi kan træde ud igen takket være vores euro-undtagelse. Det kan vi ikke længere, hvis Kommissionen lykkes med deres nye forslag.
Dermed bliver vi bundet op på at følge økonomisk politik, hvor der reelt ikke er plads til, at man investerer sig ud af kriser, ved f.eks. at have et større underskud på budgettet for at skabe nye arbejdspladser.
Cementering af EU’s økonomiske nedskæringslinje
EU-Kommissionen lægger desuden op til, at EU skal ‘hjælpe’ eller rettere styre medlemslandenes strukturelle reformer yderligere.
Her skal man huske på, at reformerne ofte handler om nedskæringer af offentlige udgifter, f.eks. har EU anbefalet mange lande forringelser af kontanthjælp, dagpenge, pensionsordninger og lignende. Og her vil man jo have EU-finansministeren til at tæve landene på plads.
EU-kommissionens udspil er en cementering af den økonomiske nedskæringslinje, som EU har stået stejlt på i rigtig mange år. En linje, som går hårdt ud over samfundets fattigste, og som allerede har betydet voldsomme velfærdsforringelser.
Samtidig er det en cementering af, at EU i høj grad skal blande sig og forsøge at styre medlemslandenes økonomier. Til skade for både velfærden og ikke mindst vores demokrati.
Sætter vi det sammen med Schulz’ udmelding om Europas Forenede Stater. Ja, så det er sørme ikke svært at se, hvor EU er på vej hen. Og så er det på tide, at vi tager den grundlæggende debat i Danmark: Vil vi gerne med på dette EU-tog eller vil vi hellere stå af og blive EU’s gode naboer.
(Dette indlæg blev først bragt af Fyens.dk).