35.410 underskrifter afleveret
Formanden for Folketingets Europaudvalg Eva Kjer Hansen (V) fik i dag overrakt en kasse propfyldt med underskriftslister. I alt 35.410 underskrifter indsamlet på nettet, på gader, arbejdspladser og mange andre steder. Underskrifter på kravet om en folkeafstemning om eurotraktaten ”“ EU’s såkaldte finanspagt ”“ som regeringen vil have Folketingets endelige blåstempling af på torsdag den 31. maj.
Underskrifterne blev overrakt af en lille delegation af en lille delegation med nogle af de organisationer, som har støttet underskriftsindsamlingen aktivt: MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU, EU-ordfører Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, landsformand for Konservativ Ungdom Kristoffer Beck, politisk ordfører for Retsforbundet Poul Gerhard Kristiansen, EU-talsperson for Kommunistisk Parti Karina Rohr Sørensen og talsperson for Radikalt EU-kritisk Netværk Lave K. Broch.
Søndergaard: Også et ønske om debat
– Vi synes, der er noget symbolsk i, at finanspagten bliver behandlet i Folketinget samtidigt med den irske folkeafstemning. Jeg har været i Irland et par gange, og jeg har været imponeret over hvor meget debat, der har været. Vi har jo også oplevet i Danmark, at når der er folkeafstemninger, så kommer der debat, sagde Søren Søndergaard ved overrækkelsen og fortsatte:
– En del af det at samle underskrifter de underskrifter ind har selvfølgelig været at markere det, der har vist sig i opinionsundersøgelser: et ønske om af få en folkeafstemning. Men det har også været et ønske om at få en debat. Vi har jo mærket, når vi har været ude og samle ind, et ønske om en debat, som jeg tror mange i Danmark har savnet. Mange med forskellige holdninger til EU som gerne vil have en debat om finanspagten. Vi vil gerne have, at du videregiver, at vi ikke bare ønsker en folkeafstemning om finanspagten, som I skal tage stilling til på torsdag, men også en diskussion i Folketinget om, hvordan man får en bredere debat. Hvad end man er EU-tilhænger, EU-skeptiker eller EU-modstander, så mener vi, det er farligt, hvis folk bliver afkoblet. Derfor håber vi, at Europaudvalget vil bringe underskrifterne videre til regeringen i forbindelse med debatten på torsdag.
Eva Kjer Hansen: Godt gået
– Vi vil sørge for, at det vil gå rundt i Europaudvalget, at vi har modtaget dem, sagde Eva Kjer Hansen og var ikke i tvivl om, at det vil blive nævnt på torsdag.
– Nogen vil måske sige ”kun 35.000”, sagde Søren Søndergaard og blev straks afbrudt venligt af Eva Kjer Hansen:
– Det syntes jeg faktisk er ret godt gået, for det er inden for forholdsvis kort tid.
– Ja, og det vi har oplevet, når vi har samlet ind er, at selvfølgeligt vil mange, fordi de havde en holdning i forvejen. Men der var også mange, der ønskede en diskussion først. Og der var mange der ikke ville skive under, før de havde sat sig ind i det. Det er fuldstændig reelt, men det afspejler bare behovet for en diskussion.
– Nu er jeg så ikke enig i jeres anmodning. Jeg syntes ikke, det er det område, man skal tage fat på ved en folkeafstemning, Juridisk er der ikke behov for det, og politisk syntes jeg ikke, det er det der vil skabe det store folkelige engagement. Vi følger proceduren, vi har aftalt i Folketinget, forklarede Eva Kjer Hansen.
– Jeg håber stadig på et mirakel. Jeg var inde og kigge på nettet. Ved et mirakel fandt jeg en overskrift i en avis for noget tid siden: ”Vestager: Jeg går ind for folkeafstemning”. Det viste sig at være om betalingsringen. Men hvem ved? Med sådan et åbent sindelag, hvor man syntes at noget så lokalt som en betalingsring skulle afgøres ved en folkeafstemning, så kunne det også være tilfældet med finanspagten, lød det optimistiske budskab fra Søren Søndergaard.
EL: Finanspagten har intet at gøre med ansvarlighed
Underskriftsindsamlingen blev gennemført på knap fire måneder ”“ fra 30. januar til 21. maj.. Af de 35.410 underskrifter er 24.554 samlet ind via Folkebevægelsen mod EU’s indsamling, som er blevet støttet af en Konservativ Ungdom, Radikalt EU-kritisk Netværk, Fagbevægelsen mod Unionen og Folkebevægelsens kollektive medlemsorganisationer. 10.856 blev samlet ind via Enhedslistens egen indsamling.
– Finanspagten fortsætter en politik, der forgylder bankerne og sender regningen til almindelige lønmodtagere. Det har intet at gøre med ansvarlighed, men er borgerlig nedskæringspolitik, siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten..
Retsforbundet: Ansvarlighed er jo mange ting
– Tilslutter regeringen og folketingsflertallet den 31. maj sig EUs finanspagt, er det ikke blot en tilslutning til at føre en såkaldt ansvarlig økonomisk politik. Det kan ikke mange være uenig i, men en ansvarlig økonomisk politik kan jo være forskellige ting ”“ alt efter den situation, vi står i og alt efter det enkelte lands forhold. Danmark skal jo ikke føre en dansk økonomisk politik ”“ ikke en tysk eller fransk. En skotøjshandler vil jo også have mange forskellige skonumre til salg ”“ for vi har jo forskellige fødder, siger Poul Gerhard Kristiansen fra Retsforbundet og tilføjer:
– En tilslutning til finanspagten vil binde danske folketing til én bestemt økonomisk politik ved at gennemføre en budgetlov med endnu skrappere krav om underskud end de krav, danskerne fornuftigvis sagde nej til i 2000. Ved euroafstemningen sagde danskerne også nej til de sanktioner, som lå i ØMU´ens 3. fase.
Markering ved Christiansborg torsdag
Når Folketinget diskuterer finanspagten torsdag formiddag arrangerer Folkebevægelsen mod EU en markering af kravet om folkeafstemning kl. 11-12 på Christiansborg Slotsplads. Der vil være underholdning ved Anne Marie Helger, tale af Folkebevægelsens talsperson Rina Ronja Kari samt hilsner eller taler fra Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen og Liberal Alliances EU-ordfører Merete Riisager.
Ønskes yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40